Maracuja Yağı (Passion Fruit Oil): Nedir, Cilde, Saça Faydaları ve Nasıl Kullanılır?

Maracuja yağı, çarkıfelek meyvesi ( Passiflora edulis ) tohumlarından elde edilir ve cildiniz ve saçınız için birçok faydası vardır. Maracuja yağı ayrıca tutku meyvesi yağı, maracuya yağı, Passiflora yağı veya Passiflora edulis yağı olarak da adlandırılır. Maracuja yağının kuru cilt koşullarına iyi geldiği, iltihabı azalttığı, ince çizgileri düzelttiği ve cildinizi güneşin zararlarından koruduğu söyleniyor.

 

Maracuja yağı, içerdiği yüksek serbest yağ asitleri olan linoleik asit ve linolenik asit nedeniyle cildinize ve saçınıza fayda sağlar. Maracuja yağı üzerinde çok az çalışma yapılmış olmasına rağmen, birçok araştırma bu yağ asitlerinin iyi cilt ve saç derisi sağlığını desteklediğini göstermektedir. Maracuja yağının faydaları aynı zamanda cilt sağlığını iyileştirmeye yardımcı olan antioksidanlarından da gelir.

İlan

Bu yazıda, maracuja yağının birçok faydasını ve cildinizde ve saçınızda nasıl kullanılacağını öğreneceksiniz. Maracuja yağının faydalarını vurgulayan herhangi bir bilimsel araştırmayı da öğreneceksiniz.

Maracuja Yağı (Çarkıfelek Yağı) Nedir?

Maracuja yağı, çarkıfelek meyvesinin ( Passiflora edulis ) tohumlarından elde edilen yağa verilen isimdir .

Araştırmalar, Passiflora edulis tohumu yağının cildinize iyi gelen iki temel yağ asidi içerdiğini göstermiştir. Çarkıfelek çekirdeği yağının temel faydaları, iki temel yağ asidinden gelir: linoleik asit ve linolenik asit. ( 1 )

Maracuja yağının cilt yararları ile ilgili diğer çalışmalar, çarkıfelek meyvesi tohumlarından preslenen yağın, antioksidan içeriği nedeniyle kozmetikte önemli bir kullanımı olduğunu buldu. ( 2 )

Tutku meyveleri sıcak iklimlerde yetişir ve iyileştirici faydaları nedeniyle değerlidir. Tutku meyvesi antioksidanlar, C vitamini ve diğer sağlıklı besinlerle doludur. Bir çalışma, çarkıfelek çekirdeği özlerinin tüketilmesinin cildiniz için de iyi olduğunu buldu. ( 3 )

Ancak bu yazımızda tutku meyvesi yağını cildinize ve saçınıza sürmenin faydalarına odaklanacağız.

Maracuja Yağı Ne İçin Kullanılır?

Maracuja yağı, cildinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olan iyi bir yağdır. Soğuk preslenmiş yağ oldukça pahalıdır ve faydalarından yararlanmak için cildinizde sadece biraz kullanmanız gerekir.

İlan

Bir çalışma, Passiflora edulis yağının antioksidanlar açısından zengin olduğunu buldu . Bunlar, cilt dokusunda DNA hasarını önlemeye yardımcı olan serbest radikal temizleyicilerdir. Çalışmalar, topikal antioksidanların cildi foto yaşlanmaya karşı korumaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bu, ultraviyole radyasyona uzun süre maruz kalmanın neden olduğu cildin erken yaşlanmasıdır. ( 4 , 5 )

Cildinizi nemli tutmak için maracuja yağı da kullanabilirsiniz. Çarkıfelek meyvesinden elde edilen tohum yağının, cildinizdeki nemi hapsedmeye yardımcı olan mükemmel yumuşatıcı özelliklere sahip olduğu öne sürülür.

Maracuja Yağının Faydaları ve Nasıl Kullanılır?

Maracuja yağını normal cilt bakımı rutininizin bir parçası olarak kullanmanın birçok nedenine daha ayrıntılı olarak bakalım.

Maracuja Yağı Kuru Cilde İyi Gelir

Cildinizde maracuja yağı kullanmak, cildinizin nemli kalmasına ve iyi nemlenmesine yardımcı olmak için iyidir.

Maracuja yağının kuru cilt koşullarına faydalı olmasının nedeni, yüksek düzeyde linoleik asit ve oleik asit içermesidir. Araştırmalar, linoleik asit içeren nemlendiricilerin uygulanmasının kuru cilt sorunlarının giderilmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir. ( 6 , 7 )

Bazı insanlar maracuja yağına duyarlıdır ve bu nedenle önce bir cilt yama testi yapmak her zaman iyi bir fikirdir. Reaksiyon yoksa, kuru cildi yatıştırmak ve nemlendirmek için maracuja yağı kullanabilirsiniz.

Tarte maracuja yağı, tutku meyvesi yağının en popüler markalarından biridir. İnsanlar bu yağın cildinize hızla emildiğini ve yağlı hissetmediğini iddia ediyor. Maracuja yağı tüm cilt tiplerine uygun olmalıdır.

Maracuja yağını cilt nemlendirici olarak kullanmak için avuç içlerinize birkaç damla damlatın ve yağı kuru cilt bölgelerine nazikçe sürün.

Daha geniş bir cilt alanını nemlendirmeniz gerekiyorsa, çarkıfelek meyvesi yağını tercih ettiğiniz bir taşıyıcı yağla karıştırabilirsiniz. Örneğin 4 damla maracuja yağını bir çorba kaşığı tatlı badem yağıyla karıştırabilir ve kuru cilde uygulayarak besleyip yatıştırabilirsiniz.

Cilt durumunuzu iyileştirmeye yardımcı olmak için en sevdiğiniz nemlendiricinize birkaç damla nemlendirici maracuja yağı da koyabilirsiniz.

Kuru cilde neyin neden olabileceği hakkında daha fazla bilgi edinin ve cildin sağlıklı ve nemli kalmasına yardımcı olacak daha fazla ev çözümü bulun.

Maracuja Yağı Egzama, Sedef Hastalığı ve Cilt İltihabını Tedavi Edebilir

Maracuja yağı kullanmak, egzama veya sedef hastalığı gibi iltihaplı cilt rahatsızlıklarından muzdaripseniz cildinize yardımcı olabilir.

İlan

Maracuja yağı gibi linoleik asit bakımından yüksek yağların atopik dermatit (egzama) tedavisinde yararlı olabileceğini gösteren bazı kanıtlar vardır. Linoleik asit, cilt bariyerini iyileştirmeye ve dermatitin şiddetini azaltmaya yardımcı olur. ( 7 )

Kuru pul pul cildin kaşıntılı lekelerini hafifletmek için, Passiflora edulis tohumu yağını, dermatit tedavisinde kanıtlanmış etkisi olan diğer yağlarla birlikte kullanabilirsiniz. Örneğin, Dermatitis dergisi , hindistancevizi yağının dermatiti tedavi etmek için etkili bir yumuşatıcı olduğunu bildirdi . Hindistan cevizi yağının antibakteriyel etkisi ayrıca ikincil cilt enfeksiyonlarının önlenmesine de yardımcı olur. ( 8 )

Birkaç damla maracuja yağını bir çorba kaşığı hindistancevizi yağı ile karıştırın. Egzama veya sedef hastalığının neden olduğu tahriş olmuş cildi yatıştırmak için günde 3 kez ev ilacını uygulayın.

Egzamayı doğal yollarla tedavi etmek için lavanta, papatya veya tütsü yağları gibi uçucu yağları nasıl kullanacağınızı da öğrenebilirsiniz .

Maracuja Yağı İnce Çizgileri ve Kırışıklıkları Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Maracuja yağını yüzünüze uygulamak, bazı gözle görülür yaşlanma belirtilerini önlemeye yardımcı olabilir.

Çarkıfelek meyvesinden preslenen yağın ince çizgilere yardımcı olabileceğine dair bazı dolaylı kanıtlar var. Araştırmalar, maracuja yağının cilt sağlığı için gerekli olan iyi bir antioksidan kaynağı olduğunu göstermiştir. ( 4 )

Araştırmalar ayrıca tutku meyvesi yağının E vitamini aktivitesine sahip tokoferol içerdiğini de bulmuştur . ( 9 ) Bazı araştırmalar, E vitamininin cildi hasardan ve foto yaşlanmanın etkilerinden korumaya yardımcı olduğunu göstermektedir. ( 10 )

İnce çizgilerin yumuşatılmasına yardımcı olmak için, gözlerinizin altındaki cilt bölgesine bir veya iki damla maracuja yağı uygulayın . Yaşlanma belirtilerini önlemek için düzenli olarak günde 2-3 kez kullanın. Tüm yüz bölgesi için avuç içlerinize birkaç damla maracuja yağı damlatın ve yüzünüze nazikçe sürün.

Bazı insanlar, jojoba yağı , kuşburnu yağı veya argan yağı gibi yüz nemlendiricileri olarak kullanılması iyi olan taşıyıcı yağlara birkaç damla maracuja yağı eklemeyi severler . En sevdiğiniz karışımı bulmak için farklı karışımları denemeye çalışın.

İlan

Ayrıca karışıma, kırışıklıklarla doğal olarak mücadele etmek için iyi olan birkaç damla uçucu yağ da ekleyebilirsiniz .

Cildinizin durumunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek ve ince çizgilerin erken ortaya çıkmasını engelleyebilecek yiyecekler olduğunu biliyor muydunuz ?

Maracuja Yağı, Cildi Güneş Hasarından Korumaya Yardımcı Oluyor

Maracuja yağı antioksidanlar içerdiğinden, güneşin neden olduğu cilt hücrelerine DNA hasarını önlemek için kullanılması iyi bir yağdır.

Görünüşe göre maracuja yağının cildiniz için sağladığı korumanın bir kısmı beta-karotenden geliyor. Çalışmalar, çarkıfelek yağı, karotenoidler, polifenoller ve tokoferoller içerdiğinden antioksidan aktiviteye sahip olduğunu göstermiştir. Bunlar cilt sağlığı üzerinde olumlu etkisi olan antioksidanlardır. ( 6 )

Araştırmalar, beta-karotenin cildi güneş ışığının zararlı etkilerinden korumak için temel bir unsur olduğunu buldu. Bir çalışma, beta-karoten içeren topikal tedavilerin uygulanmasının cilt üzerinde güneş radyasyonuna karşı koruyucu bir etkiye sahip olabileceğini buldu. B-karoten, serbest radikallerin cilt hücrelerine zarar vermesini önlemeye yardımcı oldu. ( 11 )

Amerikan Dermatoloji Akademisi, kırışıklıkların, gevşek cildin, örümcek damarlarının veya yaşlılık lekelerinin hepsinin güneşten zarar görmüş cildin belirtileri olduğunu bildiriyor . ( 12 )

Tabii ki, UVA veya UVB radyasyonunun neden olduğu cilt hasarını önlemek için düzenli olarak yüksek SPF’li güneş koruyucu uygulamak önemlidir.

Cildinizin sağlığını iyileştirmeye yardımcı olmak için, birkaç damla çarkıfelek yağı doğrudan yüzünüze uygulayın. Veya bir çorba kaşığı jojoba yağı veya başka bir taşıyıcı yağa 3 veya 4 damla maracuja yağı ekleyebilirsiniz. Maracuja ilacını cildinizin durumunu iyileştirmeye yardımcı olmak için sabahları ve geceleri yüzünüze, boynunuza ve ellerinizin arkasına uygulayın.

Cildiniz güneşte yanarsa, güneş yanığını hızlı bir şekilde iyileştirmek için en iyi doğal ilaçlardan bazılarını bulun .

Sivilce için Maracuja Yağı

Maracuja yağı, sivilceleri temizlemek ve sivilceleri temizlemek gibi yağlı ciltle ilgili sorunları tedavi etmek için iyi bir yağ olarak lanse edilmektedir .

Maracuja’nın akne karşıtı iyi bir yağ olduğuna dair anekdot niteliğindeki kanıtları destekleyen hiçbir araştırma yok. Bazı insanlar düzenli olarak maracuja yağının sivilceye eğilimli cilde uygulanmasının sebum üretimini azaltmaya ve kırılmaları azaltmaya yardımcı olduğunu iddia ediyor. Bununla birlikte, maracuja yağı diğer insanlarda sivilce çıkmasına neden olma eğilimindedir.

İlan

Maracuja yağını sivilcelerde kullanmak için önce küçük bir alanda denemek en iyisidir. Bu, bu tohum yağının sivilceyi durdurmada cildinize herhangi bir faydası olup olmadığını görmenize yardımcı olacaktır.

Yağın sivilceleri önlemek için iyi olacağını düşünüyorsanız, akne için maracuja yağını kullanmanın en iyi yolu birkaç damla çay ağacı yağı eklemektir. Araştırmalar, çay ağacı yağının antibakteriyel etkiye sahip olduğunu ve cilt kızarıklığını azalttığını göstermiştir. Bir çalışma, çay ağacı yağının sivilcelerden kurtulmada plasebodan 3,5 kat daha iyi olduğunu buldu. ( 13 )

Sivilce tedavisi olarak kullanmak için bir çay kaşığı maracuja yağına 2-3 damla çay ağacı yağı ekleyin. Cildinizdeki sivilce sayısını azaltabileceğinden akneli cilde günde 2 kez az miktarda uygulayın.

Çay ağacı yağının sivilce salgınlarını azaltmadaki faydaları hakkında daha fazla bilgi edinin . Cilt problemlerinizi gidermeye yardımcı olacak diğer sivilce yağları hakkında bilgi edinmek isteyebilirsiniz .

Saç Deriniz ve Saçınız için Maracuja Yağı

Saç derinizde maracuja yağı kullanmanın kaşıntıyı , pul pul cildi tedavi etmeye ve hatta saç büyümesini hızlandırmaya yardımcı olabileceği iddia ediliyor .

Birçok çalışma, iyi antioksidan potansiyelini vurgulasa da, maracuja yağının saç derisinin sağlığını nasıl iyileştirdiğine dair hiçbir çalışma yoktur.

Saçınız için maracuja yağı kullanmayı denemek istiyorsanız, avuçlarınıza birkaç damla damlatın ve yağı saç derinize masaj yapın. Yağı 10 dakika saç köklerinize nüfuz etmesi için bırakın, ardından her zamanki gibi saçınızı yıkayın.

Kırık uçlu kuru saçlarınız varsa, duştan sonra saçınızın uçlarına birkaç damla maracuja yağı sürün ve saçınızı havluyla kurutun.

Maracuja yağının saç büyümesi için iyi olmasının bir yolu, onu diğer doğal saç güçlendirici ilaçlarda kullanmaktır . Örneğin, hint yağı , biberiye esansiyel yağı ve nane yağı , saç büyümesini teşvik etmeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. ( 14 , 15 , 16 )

1 yemek kaşığı birleştirerek bir maracuja yağlı saç maskesi yapın. hint yağı, 1 yemek kaşığı. avokado yağı , 3-4 damla biberiye veya nane yağı ve birkaç damla maracuja yağı. Ev yapımı saç maskesini saç derinize masaj yapın ve yıkamadan önce 2 saat bekletin. En iyi sonuçlar için haftada 2 kez tekrarlayın.

Saçınızda maracuja yağı kullanmanın bir başka yolu da kepekten kurtulmaya yardımcı olmak için antifungal çay ağacı yağı ile karıştırmaktır . 4 damla çay ağacı yağı ve birkaç damla maracuja yağını bir çorba kaşığı hindistancevizi yağı ile karıştırın. Çarkıfelek yağı ilacını saç derinize masaj yapın, 30 dakika bekletin, ardından en sevdiğiniz şampuanla durulayın. Kepekten doğal yollarla kurtulmak için haftada 3 kez tekrarlayın.

Saçınızın durumunu ve görünümünü iyileştirmek için kullanabileceğiniz daha birçok doğal saç maskesi tarifleri vardır.

Önlemler

Cilt sağlığını iyileştirmek için maracuja yağının topikal kullanımı üzerine çok az çalışma olduğundan, bildirilen herhangi bir yan etki yoktur.

Maracuja yağı da dahil olmak üzere cildinizde her türlü yağı kullanırken olduğu gibi, her zaman küçük bir cilt testi yaması yapmanız önerilir. Cildinize bir damla maracuja yağı sürün ve bir veya iki gün içinde herhangi bir yan etki olup olmadığına bakın.

Cildinizle veya saçınızla ilgili sorunları denemek ve çözmek için maracuja yağı kullanıyorsanız, cildinizi ve saç derinizi içeriden beslemek için sağlıklı bir diyetin tadını çıkarmak önemlidir. Sağlıklı bir cilt ve saç için ihtiyacınız olan en iyi vitaminler hakkında bilgi edinin .

Maracuja Yağı Nereden Alınır

Çoğu insan için, maracuja yağı bulmak için en kolay yer gibi çevrimiçi mağazalardan olan bu bir . Maracuja yağı ürünlerini aramak için, Tarte maracuja yağı, Passiflora yağı, çarkıfelek tohumu yağı veya çarkıfelek meyvesi yağını arayabilirsiniz.

Birçok sağlık deposu ve doğal gıda mağazasında cilt ve saç kullanımı için kaliteli saf organik maracuja yağı da bulunur.

İlgili Makaleler:

  • Güzel Parlayan Ciltler ve Parlak Saçlar İçin Hindistan Cevizi Yağı Sırları
  • Harika Bir Saç, Cilt ve Sağlık İçin Tatlı Badem Yağı Nasıl Kullanılır
  • Marula Yağının Saç, Cilt ve Yüz İçin En Heyecan Verici Faydaları

Leave a Reply